Skip to main content

Alternative English 2nd year

 

ALTERNATIVE ENGLISH:

CHAPTER- ON NOT BEING A PHILOSOPHER

1.       WHERE WAS ROBERT LYND BORN?

ANS- Robert Lynd was born in Belfast.

2.       WHAT IS THE NAME OF THE AMERICAN POET-PHILOSOPHER WHOSE WORK THE AUTHOR HAS READ? (2017)

ANS- The name of the American poet philosopher whose work the author has read is Emerson

3.       WHOM DOES THE AUTHOR WANT TO CONDUCT THE LABORIOUS QUEST FOR WISDOM? (2017)

ANS- The author wants the philosophers to conduct the laborious quest for wisdom.

4.       WHO WAS ZEUS? (2017,2019)

ANS- ZEUS was the king of the Greek pantheon of gods and goddesses. He symbolizes power and order.

5.       WHY THE AUTHOR OF ‘ON NOT BEING A PHILOSOPHER’ WAS FEARFULLY EXCITED? (2019)

ANS-  The author of ‘ On Not Being A Philosopher’ was fearfully excited because he could read the king of the philosopher he liked. He also thought that he would soon become wiser like king Solomon after reading the book of Epictetus.

6.       Who was Socrates and what did he promote? (2018)

ANS- Socrates was a Greek philosopher. He influenced the thinking of the whole society for centuries. He promoted love and inquiry which would lead to knowledge and justice.

7.       WHO WAS EPICTETUS? (2019)

ANS- Epictetus was a Greek stoic philosopher of the first and second century A.D. who was originally a slave. Though he wrote no treatise himself, his discourses were compiled by a pupil and these are to be found in Enchiridion.

8.       IN SPITE OF NOT BEING ANY WISER, DOES LYND LOSE FAITH IN BOOKS? WHAT DOES HE STILL BELIEVE? (2016)

ANS- No, in spite of not being any wiser, Lynd doesn’t lose faith in books. Rather he liked reading more and more books, in search of wisdom. He believes that, in books, there are some kind of wise presence that would enrich the reader with philosophical depth and the strength of character. And all this can be gained by the reader while relaxing in an armchair and smoking.

 

 

9.       DISCUSS THE CIRCUMSTANCES THAT LEAD TO LYND’S READING EPICTETUS. (2019)

ANS- Lynd overheard one person asking the other whether he had read ‘Epictetus’ lately. Amusingly, Lynd was looking that would make him wise instantly. He realized that he had some of the best books of some great philosopher on his book shelves. He also realized that browsing materials were as diverse as those of Emerson and Marcus Aurelius had not achieved the desired result of making him wise overnight, hence Lynd thought of turning to Epictetus for wisdom.

10.   ON WHAT POINT DOES HE FIND HIMSELF AGREEING WITH EPICTETUS? (2018)

ANS- While Lynd was going through Epictetus, he was agreeing with nearly everything he said. He found a very close resemblance between the opinion of Epictetus and himself. He learned to be indifferent to death, pain and poverty; which are eminently desirable. Also, one should not be troubled about anything over which one has no control, or peril of earthquake. They both hold almost similar kind of thinking except for Lynd felt death, paid and poverty are the real evils when he is in as arm chair and reading a book by a philosopher.

11.   WHY DOES THE AUTHOR END WITH THE PHRASE ‘ IT WAS ONLY A DREAM’? (2017)

ANS- The author as had a concept in his head that he could obtain wisdom by reading  book and read many books but could not find it and also he did not change too. And so in hope to be wise overnight he read the book of ‘Epictetus’. He also agrees to most of the thing he read. But on Earth, we cannot agree to everything the philosopher say, it is almost impossible. Socrates and Epictetus were right in their indifference to external things, yet most of us would not accept if someone welcomes such philosophy into practice, even though we call them wisdom. Lynd says gaining wisdom by merely listening to or reading is one of the exciting of dreams, but by reading Epictetus only he realized that his dream remained a dream. Hence, bringing such philosophy into practice was only a dream’.

 

Comments

Popular posts from this blog

THE MARTYR’S CORNER

  THE MARTYR’S CORNER   A.     ANSWER THESE QUESTIONS IN ONE OR TWO WORDS -   1.      What did Rama give free with every item? Ans- Rama had a separate aluminium pot in which he kept chutney, he gave free chutney with every item as it went gratis with almost every food. 2.      Whose arm searched for the perfect duck’s egg? Ans- Rama had many customers probing the different items, and he knew exactly who had picked up what food items. Among all at a particular time he could see the wrestler’s arms searching for the perfect duck’s egg. 3.      Where did Rama Sleep? Ans- Rama slept on a pyol. 4.      How much did the four chapattis cost? Ans-   Rama had the most affordable food items. Four chapattis cost only an anna   at his stall.   His chapattis were so thin that one can lift fifty of them on a little finger. 5.      Wh...

Memories of Childhood

  Memories of Childhood- 1.        B ama Experience is that of a victim of the caste system. What kind of description does Zitakala Sa’s experience ./ when did Bama experience untouchability? (2015, 2019,17,18) Ans- Bama was studying in the third standard when he had already seen, felt experience and been humiliated by   the concept of untouchability and caste discrimination.     Bama shows the humiliations faced by the untouchables who were never given any honour, dignity or respect as they were born in lower classes. They were made to live apart, run errands and bow humbly to the masters. They avoided direct contact with the people of higher classes. Bama found the first sense of untouchability when she saw a elder of her community carrying snacks was funny. He was holding out the packet by its string, without touching it. She then realized that seeking education can make progress, people will come to her of their own accord and at...

My Impression of Assam, Class 11

  My Impression of Assam : 1.       What appeal does the author made to the scholars of Assam concerning the songs and poem of the state? Why does he make this appeal? Ans- Verrier Elwin came to Assam to see and study the art of hill people. He had lived mere than a quarter century in India but he feels that he knows very little about India. On the other hand he has lived only for a short period of four months in Assam within their short period, he has so much involved that he feels like knowing everything about Assam, its art, culture and the people. The author has been highly impressed by the chanting of old melodies songs by the youths of a Kabul village. He does not know the meaning of those songs but realises that all such songs and poems of Assam’s countryside must be collected and recorded. The author makes a sincere appeal to the scholars of Assam to make collects of the songs and poems of Assam’s countryside. These old songs are disappearing ra...