Skip to main content

ALTERNATIVE ENGLISH, OZYMANDIAS OF EGYPT

ALTERNATIVE ENGLISH

POEM – OZYMANDIAS OF EGYPT

1.      NAME THE POET OF OZMANDIAS OF EGYPT?

ANS-  The name of the poet of Ozmandias of Egypt is Percy Bysshe Shelley.

2.      WHICH COUNTRY IS REFERRED TO AN ‘ AN ANTIQUE LAND’? (2017)

ANS- Egypt is known for its ancient civilization, is referred to as ‘an antique land’.

3.      In the port, whose ‘hand mocked them’?

Ans- The sculptor’s hand mocked them. The sculptor understood the Pharaoh’s expressions well and he copied them on the sculpture.

4.      Who did the narrator meet?(2016)

Ans- The narrator met a traveller from an antique land.

5.      Whose greatness is actually glorified in the poem? (2020)

Ans- The poem actually glorifies the greatness of the sculptor and his art.

6.      Where did the traveller come from ?

Ans- The traveller came from the ancient land of Egypt. (2017)

7.      What is sonnet? (2016)

Ans- Sonnet is a 14 lined poem, which was originated in Italy. The word ‘Sonnet’ is derived from the Italian word Sonneto.

8.      What kind of a poem “ Ozymandias of Egypt’ is? (2019)

Ans- It is a sonnet of 14 lines.

9.      What is it that lies the legs of stone in the desert? (2018)

Ans- The shattered visage or face of the statue of Ozymandias lies near the legs of stone in the desert.

10.  What does one see beside the ruins? (2018)

Ans- There is nothing beside the ruins except vast stretches of sand.

11.  What did the traveller come across in the desert? (2017)

Ans-  The traveller came across the broken and ruined statue of Ozymandias in the desert. Oxymandias was a powerful king, who lived and ruled Egypt in the 13th century BC. He was rude and egotistical and demanding. But in the end all that remained in the desert was the statue’s pair of legs and a shattered face, which was sunk half in the sand.

12.  What was inscribed in the pedestal of the statue? ( 2016, 18,19)

Ans-  The lines were inscribed on the pedestal of the statue:

·       “My name is Ozymandias, king of kings.”  And 

·       “ Look on my work, ye mighty, and despair!”

 

13.  What does ‘ wrinkled lip and sneer of cold command’ signify? (2017)

Ans- Wrinkled lip implies a disdainful attitude, showing contempt. “ sneer of cold command” means Ozymandias was arrogant and excessively proud of himself. He wanted everyone to  obey his orders. He was a cruel and tyrannical king; this could be seen from his face in the form of the wrinkled lip and sneer of cold command.

14.  Who was Ozymandias? (2019)

Ans- Ozymandias was king Ramesses II, known by the Ozymandias in Greek. He was a powerful king, who ruled Egypt in the 13th century BC. He was a military conqueror and a muster builder. He was a tyrant, cruel and dictatorial and egoistic.

15.  What is the message that the poet wants to convey in the poem? (2019)

Ans- Through the poem, the poet wants to convey a message that a person may be powerful, but  it is for a short time. People in power may think that they are immortal and everything is in their control. With time, all trace of glory vanishes and nothing remains. Time is all powerful and none can stand the onslaught of time. It can also be seen that pride comes before a fall. Ozymandias was very proud and boastful, proclaiming himself as kings of kings. In the end, his statue ends up in a desert destroyed.

16.  What do the words on the pedestal of statue imply? 2016

Ans- The words on the pedestal of the statue bear testimony of King Ozymandias proud nature. He thought that he was the greatest king in the world. He felt that other rulers should look at his works and think and feel bad about themselves that they would not be able to achieve as much as he did. The words also imply that he was a fool without foresight. Pride power and glory are temporary things and do not last for a long time. Yet, he failed to realize this and proclaimed himself as Kings of kings.

17.  What greatness is actually glorified in the poem ‘ Ozymandias of Egypt’? (2020)

Ans- Shelly does not glorify the greatness of the king in his sonnet “ozymandias”. Ozymandias is  portrayed as a domineering king, arrogant and exploiting his subjects for his own selfish interests. The statue meant to proclaim his greatness is lying neglected in the desert, broken and ruined. On the other hand, the sculptor and his work of art are glorified in the poem.

 

18.  “ Nothing beside remains”. What does the poet want to say through these words? (2016,19)

Ans- The above lines are taken from the poem “Ozymandias” by P.B.Shelley. The poem describes about a broken statue of Ozymandias, an ancient Egyptian king. His status has been ravaged by the time and all that can be seen of the once colossal statue visage near it. As far as the eye can see, there is only sand near the ruined, broken statue . There are no other structure neat it. The last line also evokes a sense of desolation.

19.  The hand that mocked them and the heart that fed. (2017)

Ans- This line has been taken from the poem “Ozymandias” by P.B. Shelley. The line in the poem describes about a broken statue of Ozymandias, an ancient Egyptian king, who was a cruel and proud of himself. The lines says that the sculpture has mocked the sculptor of ozymandias by showing him in a way that he could not himself perceive, he had showed the emotions of the King face in the lifeless statue in an amazing and exact way. He was brutal and could easily be seen in the sculptor. 

Comments

Popular posts from this blog

My Impression of Assam, Class 11

  My Impression of Assam : 1.       What appeal does the author made to the scholars of Assam concerning the songs and poem of the state? Why does he make this appeal? Ans- Verrier Elwin came to Assam to see and study the art of hill people. He had lived mere than a quarter century in India but he feels that he knows very little about India. On the other hand he has lived only for a short period of four months in Assam within their short period, he has so much involved that he feels like knowing everything about Assam, its art, culture and the people. The author has been highly impressed by the chanting of old melodies songs by the youths of a Kabul village. He does not know the meaning of those songs but realises that all such songs and poems of Assam’s countryside must be collected and recorded. The author makes a sincere appeal to the scholars of Assam to make collects of the songs and poems of Assam’s countryside. These old songs are disappearing ra...

CLASS 11, Photograph

A PHOTOGRAPH : 1.       1.  What does the word cardboard denote in the poem? Ans -   Generally a cardboard means a stiff and thick paper, but here the word denotes a part of the frame that displays the photograph of the poet’s mother and her two cousins Betty and Dolly safe and intact. 2.       2.  What has the camera captured? Ans- The camera captured all the memories of the three girls in it. It had captured the pretty face of the poet’s mother and the manner the two girls Betty and Dolly dressed themselves for the photograph to be taken on the beach.   3.       3.  What has no changed over the years? Ans- The sea did not change over the years, it is a symbol of eternity. The photograph and the memories have not changed in spite of the passage of changed time. The photograph was taken twenty thirty years ago, which signify the power nature holds and how helpless humans are in front of time and nature, wh...

CLASS XII, Lost Spring

  LOST SPRING-                        1.       What is Saheb looking for in the garbage dumps? Where is he and when has he came from? Ans-     Garbage has a different meaning for children it is wrapped in wonder and for the elders it’s a meaning of survival. Saheb was looking for gold in the garbage dumbs. Gold here means a rupee note, coins and other useful objects.                             He came from Dhaka, Bangladesh. He came with his family in 1971. His house was  swept away by s torms and therefore they shifted to Seemapuri, a slum on the outskirt of Delhi.  2.       What explanations does the author offer for the children not wearing footwear? Ans- ...