Skip to main content

LA BELLA DAME SANS MERCI, Alternative English XII

 

LA BELLA DAME SANS MERCI:

 

1.       Which season is the poem set in? (2016, 19)

Ans- The poem was set in the Autumn season.

2.       Where did the knight meet the lady? (2016, 19)

Ans- The knight met the lady in the meadows.

3.       What kind of a poem is “La Belle Dame Sans Merci”?

Ans- The poem La Belle Dame Sans Merci is a ballad.

4.       Who are the opening lines of La Belle Dame Sans Merci addresses to?( 2017)

Ans- The opening lines addressed to the knight.

5.       Whom did the knight meet? (2017)

Ans-  The knight met a beautiful lady.

6.       What did the beautiful lady sing for the knight at arms? (2018)

Ans- The beautiful lady sang a faery’s song for the knight at arms.

7.       Who did the knight see in his dream? (2016)

Ans- The knight saw some death pale looking kings, prince and warriors. They warned the knight with their starving lips that the knight was in thrall of the beautiful lady without mercy.

8.       What did the lady give to the knight at Arms? (2017,18,19)/ What did the lady give him in return?

Ans- The knight says that the fairy lady found him tasty roots, honey, and manna to eat (“of relish sweet”). Manna is the food that the Jewish scriptures say that the Israelites ate when they were wandering around the desert after Moses freed them from slavery in Egypt.

9.       Describe the dream of the knight. ( 2017)

Ans- The beautiful lady took the knight to her elfin grot and there she spoke her grief out to the knight. The knight consoled her and caressed her. She then lulled him asleep. There in the lady’s cave, the knight had a strange dream. He saw a number of kings, princes and warriors in his dream. All of them were looking death pale. With their gnarled lips, their faces seemed horrible to look at. All of them were warning the knight that he had fallen in the trap of the beautiful lady who had no mercy.

 

 

10.   Describe the experience of the knight in ‘La Belle Dame Sans Merci’. (2016, 2019)

Ans- The knight is enraptured by the beauty of a woman who he meets in the wilderness. She leads him to a cave and lulls him to sleep, saying she loves him. However the knight sees a dream in which earlier victims of the lady warn him that he has been bewitched by the lady who is devoid of any pity. He sees pale kings, prince and warriors who are tormented by the indifference of the lady. When he wakes up he finds that the lady has disappeared and he is forced to loiter aimlessly with the anguish of unrequited loved.

11.   I saw their starved lips in the gloam,

With horrid warning gaped wide

And I awoke and found me here,

On the cold hill’s side,   (2016, 18,19)

 

Ans- The lines are taken from the poem La Bella Dame Sans Merci written by John Keats. This line are from the 11th stanza.

              Here in the line the knight is led to a cave and lulled to sleep by a beautiful lady. In his dreams he sees pale kings, princes and warriors who are tormented by the indifference of the lady have disappeared and he is forced to walk slowly aimlessly with the anguish of unrequited love. He thus realizes that his dream was a prediction of things to come.

 

12.   And this is why I sojourn here,

Alone and palely loitering,

Though the sedge has wither’d from the lake

And no birds sing. (2017)

 

Ans- The lines are taken from the poem La Bella Dame Sans Merci written by John Keats. This line are from the 12th i.e. the last stanza.

              The lines mean that the knight has been bewitched by a beautiful lady who had professed her love, and gave him sweet roots, wild honey and manna dew. But she was a lady without mercy who vanished without fulfilling the promise of love. The chill has withered the sedge from the lake and no birds are singing. But the knight is forced to loiter all alone, aimlessly with the burden of unrequited love.

Comments

Popular posts from this blog

My Impression of Assam, Class 11

  My Impression of Assam : 1.       What appeal does the author made to the scholars of Assam concerning the songs and poem of the state? Why does he make this appeal? Ans- Verrier Elwin came to Assam to see and study the art of hill people. He had lived mere than a quarter century in India but he feels that he knows very little about India. On the other hand he has lived only for a short period of four months in Assam within their short period, he has so much involved that he feels like knowing everything about Assam, its art, culture and the people. The author has been highly impressed by the chanting of old melodies songs by the youths of a Kabul village. He does not know the meaning of those songs but realises that all such songs and poems of Assam’s countryside must be collected and recorded. The author makes a sincere appeal to the scholars of Assam to make collects of the songs and poems of Assam’s countryside. These old songs are disappearing ra...

CLASS 11, Photograph

A PHOTOGRAPH : 1.       1.  What does the word cardboard denote in the poem? Ans -   Generally a cardboard means a stiff and thick paper, but here the word denotes a part of the frame that displays the photograph of the poet’s mother and her two cousins Betty and Dolly safe and intact. 2.       2.  What has the camera captured? Ans- The camera captured all the memories of the three girls in it. It had captured the pretty face of the poet’s mother and the manner the two girls Betty and Dolly dressed themselves for the photograph to be taken on the beach.   3.       3.  What has no changed over the years? Ans- The sea did not change over the years, it is a symbol of eternity. The photograph and the memories have not changed in spite of the passage of changed time. The photograph was taken twenty thirty years ago, which signify the power nature holds and how helpless humans are in front of time and nature, wh...

CLASS XII, Lost Spring

  LOST SPRING-                        1.       What is Saheb looking for in the garbage dumps? Where is he and when has he came from? Ans-     Garbage has a different meaning for children it is wrapped in wonder and for the elders it’s a meaning of survival. Saheb was looking for gold in the garbage dumbs. Gold here means a rupee note, coins and other useful objects.                             He came from Dhaka, Bangladesh. He came with his family in 1971. His house was  swept away by s torms and therefore they shifted to Seemapuri, a slum on the outskirt of Delhi.  2.       What explanations does the author offer for the children not wearing footwear? Ans- ...