Skip to main content

The Brook, Alternative English

 

The Brook:

 

1.       Where does the Brook come from? (2019)

Ans- The Brook comes from the highest hill where the water birds dwell.

2.       What are the flowers that grow near the brook? (2017, 19)

Ans- The flowers that grow near the brook is Forget me not flower.

3.       Mention the name of the bird that flies above the brook? ( 2017)

Ans- The bird that flies above the brook is Swallow.

4.       Who is ‘I’ in the poem, The Brook? (2016)

Ans- The ‘I’ in the poem ‘ The Brook’ is brook itself.

5.       Who does the brook rush down to join? / What is the purpose of the brook? (2016,18)

Ans- The brook rush down to join the brimming river.

6.       What is a brook? (2017)

Ans- A brook is a small stream that originates from the highest hill ranges where the water birds dwell.

7.       What are the fishes that inhabit the brook? (2017)

Ans- The fishes that inhabit the brook are Trout and Grayling

8.       What is the refrain in the poem? What effect does it create? (2018)

Ans- The refrain in the poem is for men may come and men may go, but the brook always flows and never stops. The repetition of the refrain emphasizes the transitory nature of men and the eternal nature of the brook.

9.       Quote the refrain of the poem “ The Brook”. Explain it briefly ( 2016,2019)

Ans- The refrain of the poem is “ For men may come and men may go, But I go on forever.” It means that human lives are transitory, but in comparison the brook is immortal. The brook will be there for eternity. But on the contrary humans life is temporary, once born will die. But nature and its object are immortal, they will be there forever.

10.   How does the poet convey the central idea of the poem through the journey of the brook? (2018)

Ans- In the poem the poet speaks about the journey of the brook and the life of man. The poet brings in certain Universal truth which forms the central idea of the poem i.e. human life is temporary but nature is eternal. In earth all forms of life has an end but the brook is everlasting. The Brook is a poem highlights the transitory human life and the permanence of nature and the journey of the brook resemble the journey of human life from childhood to old age. Human life is short. Man once born will die, but nature and its objects are immortal; they will be there till eternity.

11.   Describe the journey of the brook, originating from the haunts of coot and heron. Joining the river, as its final destination. (2017)/ What does the Brook do as it flows down? (2019)

Ans- The journey of the brook begins in the highest hill ranges where the water birds like the coot and heron dwell. It then flows down the narrow hill ranges and through tiny villages, farms and fields in the brimming sunlight and at night shattering, gurgling and bubbling as it flows downwards in a curving movement. It makes curve whistling movements, moving over pebbles, flowers and fish. It attains progress over the plain area. Hordes of birds skim over the surface of the water to catch fish. Before reaching its final destination, the brook takes on a slow and lingering movement. In in the end, it makes a final dash to meet the brimming river.

12.   Explain with reference to the context:

I slip, I slip, I gloom, I glance ,

Among my skimming swallows;

I make the netted sunbeam dance

Against my sandy shallows

Ans- The above lines are taken from the poem “ The Brook” written by Alfred Lord Tennyson.

              The poet here says about the brook journey. The journey of the brook begins in the highest hill ranges which are dwelling places of water birds like coot and heron. Then it flows down the hills and slips by the ridges. It then flows down the narrow hills and through tiny villages, farms and fields in the brimming sunlight and at night shattering, gurgling and bubbling as it flows downwards in a curving movement. During night under the moon and the stars the brook continues its journey and join the overflowing river in the valley below.

Comments

Popular posts from this blog

THE MARTYR’S CORNER

  THE MARTYR’S CORNER   A.     ANSWER THESE QUESTIONS IN ONE OR TWO WORDS -   1.      What did Rama give free with every item? Ans- Rama had a separate aluminium pot in which he kept chutney, he gave free chutney with every item as it went gratis with almost every food. 2.      Whose arm searched for the perfect duck’s egg? Ans- Rama had many customers probing the different items, and he knew exactly who had picked up what food items. Among all at a particular time he could see the wrestler’s arms searching for the perfect duck’s egg. 3.      Where did Rama Sleep? Ans- Rama slept on a pyol. 4.      How much did the four chapattis cost? Ans-   Rama had the most affordable food items. Four chapattis cost only an anna   at his stall.   His chapattis were so thin that one can lift fifty of them on a little finger. 5.      Wh...

My Impression of Assam, Class 11

  My Impression of Assam : 1.       What appeal does the author made to the scholars of Assam concerning the songs and poem of the state? Why does he make this appeal? Ans- Verrier Elwin came to Assam to see and study the art of hill people. He had lived mere than a quarter century in India but he feels that he knows very little about India. On the other hand he has lived only for a short period of four months in Assam within their short period, he has so much involved that he feels like knowing everything about Assam, its art, culture and the people. The author has been highly impressed by the chanting of old melodies songs by the youths of a Kabul village. He does not know the meaning of those songs but realises that all such songs and poems of Assam’s countryside must be collected and recorded. The author makes a sincere appeal to the scholars of Assam to make collects of the songs and poems of Assam’s countryside. These old songs are disappearing ra...

Memories of Childhood

  Memories of Childhood- 1.        B ama Experience is that of a victim of the caste system. What kind of description does Zitakala Sa’s experience ./ when did Bama experience untouchability? (2015, 2019,17,18) Ans- Bama was studying in the third standard when he had already seen, felt experience and been humiliated by   the concept of untouchability and caste discrimination.     Bama shows the humiliations faced by the untouchables who were never given any honour, dignity or respect as they were born in lower classes. They were made to live apart, run errands and bow humbly to the masters. They avoided direct contact with the people of higher classes. Bama found the first sense of untouchability when she saw a elder of her community carrying snacks was funny. He was holding out the packet by its string, without touching it. She then realized that seeking education can make progress, people will come to her of their own accord and at...